zaterdag 6 september 2014

Make me rich, bitches!bron: Google afbeeldingen


Hola gente! Ik wil graag vandaag met jullie een wat moeilijker onderwerp bespreken namelijk: geld en dan voornamelijk het sparen van geld. We hebben allemaal wel eens dat je net de perfecte jeans hebt gevonden of die boxjes die je zo graag wou hebben zijn net nu in de aanbieding. Maar ja dan komt het probleem, je hebt al je zak/kleedgeld al opgemaakt voor deze maand. En je ouders (of iemand anders of je wil het zelf niet) willen je niks lenen. Dan baal je natuurlijk enorm. Hoe je dit in het vervolg kunt vermijden, dat wil ik vandaag gaan bespreken.Dit probleem had ik vroeger vaak en daarom gaf ik nooit wat uit. Dit klinkt misschien gek maar zo was het wel. Doordat ik er zo mee bezig was om weinig uit geven kocht de goedkoopste kleren (meestal basics) maar toch was mijn geld meestal aan het eind van de maand op (door bijv. verjaardagen, goeie schoenen, beltegoed etc...) Hier had ik natuurlijk erg de balen van en het resultaat was dat ik als 1e klasser heel onzeker werd door dat ik vond dat ik er niet leuk uitzag. Het viel best wel mee maar erg saai was wel.

In klas 2 wou ik het helemaal anders doen en lukte gelukkig ook. Ik kreeg mijn eerste baantje maar dat geld was meestal ook zo op. Maar na een tijdje bedacht ik een plan. Een Plan voor een baantje en een plan om te sparen.

Voor een baantje:

Baantjes tja, als je ze eenmaal hebt zijn ze heilig maar o zo moeilijk om te vinden. Hier mijn tips: Heb je een kleiner broertje of zusje? Vertel tegen de ouders van hun vriendjes dat je een oppas baantje en geef ze je nummer, wie weet komt er wat uit. Heb je het niet zo met kinderen? Don't worry zeg tegen ze dat je alleen s'avonds wil oppassen als de kinderen op bed liggen veel ouders vinden dat ook al oké, en zo vaak komen kinderen niet uit bed alleen als je echt pech hebt en als geluk hebt word je slapend rijk! Tijdens kerst is vaak ook een hele goede gelegenheid om een zak centje bij te verdienen. Veel bedrijven geven namelijk kerst pakketten weg. Maar al die kerst pakketten moeten ook allemaal worden in gepakt en wie kan er plotseling heel goed inpakken? Vooral de wat meer gespecialiseerde bedrijven hebben vaak mensen nodig zoals de plaatselijke wijnwinkel of een delicatesse zaak. Ook zou je het nog kunnen proberen bij groothandels zoals Makro en Hanos alleen die hebben ook vaak al mensen maar proberen kan geen kwaad! Als je tijd hebt en oud genoeg bent voor zaterdag baantje is dat natuurlijk ook hartstikke handig! Veel winkels willen natuurlijk graag wat oudere mensen en de baantjes in winkels die er zijn, zijn vaak al bezet. Maar op de markt hebben zijn jonge mensen erg gewild! Ze kosten namelijk minder en ze kunnen snel leren. Ga daar eens kijken er is genoeg keus, reken maar dat er nu een paar mensen meer met jou telefoon nummer rond lopen! Je kunt natuurlijk ook nog gaan afwassen of in de bediening bij een restaurant. Je mag dit wettelijk gezien pas doen als je 16  bent (dacht ik) maar niet iedereen houd zich daar aan. Ik raad wel aan om tot die leeftijd te wachten. Mijn ouders zijn kok en ik weet dus wat de horeca wereld in houd en het is gewoon een harde wereld en je moet sterk in je schoenen staan wil je daar werken.

 

Om te sparen:

Plan 1 was een potje maken en op een plek zetten waar ik het niet kon zien. Iedere keer als ik oppaste stopte ik de helft van mijn "loon" in de pot en soms het hele bedrag.  Al snel zat er 20 euro in maar ja als ik dan weer eens klein geld nodig had dan graaide ik even in die pot en dan was de 20 euro er ook zo weer uit. Je hebt dus erg veel discipline nodig wil je sparen. Plan was 2 zorg dat je af en toe even 10 euro pint of zo (als je je geld op een rekening gestort krijgt anders natuurlijk niet). Want ja je kunt wel bijna overal pinnen maar soms heb je gewoon even klein geld nodig en dan is het niet de bedoeling dat je in je potje graait.  En dan heb je natuurlijk nog al die rottige winkels met hun veel te leuke spullen, waar het dan ook zo goedkoop is dat je er zo 40 euro uitgeeft. Plan 3 denk goed na bij wat je koopt en vraag je zelf af vind ik dit echt leuk? Je kunt je geld maar 1 keer uit geven dus doe het goed! Veel mensen vinden dat je jezelf moet afvragen of je iets echt nodig hebt maar ja meestal is daar het antwoord toch nee op. Dan kun je je zelf beter afvragen vind ik dit echt leuk? Dan ga je meestal al anders naar dingen kijken en koop je naar mijn mening minder. Als je al deze stappen volgt gaat het volgens mij wel goed komen.Wat ik wel denk is je je geld wel echt in potje moet stoppen en niet denken van ik laat gewoon zoveel geld elke maand op mijn rekening staan meestal (mijn mening) helpt dat niet.


"Je kunt deze plannen natuurlijk ook uitvoeren zonder baantje stop dan elke maand een klein bedrag (ongeveer 10% van je maandelijkse bedrag) in een potje"

Ik vind het erg knap als je het allemaal gelezen hebt, maar hopelijk heb je er wat aan.

Groetjes!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten